Esther Gruyaert (°19 februari 1992) studeert hobo bij Eric Speller, hoboïst in de deFilharmonie, aan het Conservatoire royal de Bruxelles - École supérieure des Arts.

Muziek geeft kleur aan haar leven, zonder zou iets aan haar ontbreken.

Esther startte haar muziekopleiding aan het conservatorium te Brugge. Eerst proefde ze van het gitaarspel, op zoek naar meer legde ze zich toe op hobo. Geïnspireerd door haar leraar Jan Wauters koos ze uiteindelijk ten volle voor hobo.
In haar afstudeerjaar 2009-2010 was ze één van de laureaten en speelde ze voor het eerst als solist met orkest in de Stadsschouwburg van Brugge. In 2011 deed ze mee aan de Dexia Classics wedstrijd, waar ze eveneens laureaat werd.

In maart 2014 nam ze deel aan een productie met het Nationaal Orkest van België onder leiding van Hans Graf, gecoached door Dimitri Baeteman. Vervolgens maakte ze opnieuw deel uit van dit orkest in september 2014, onder leiding van Christopher Warren-Green.

Een mooie prestatie zette ze neer tijdens deOrkestacademie o.l.v. Philippe Herreweghe (maart 2015) waar zij 1e hobo speelde. Zij slaagde voor het auditieprogramma, seizoen 2015/2016 en krijgt de kans om deze keer samen te werken met Edo de Waart. (repertoire van Rachmaninov).

In augustus 2015 werd ze laureaat tijdens het het festivalweekend van I Solisti Summer Academy 2015 - Concours Ottoboni

Met het Sonos-ensemble verzorgt zij verschillende concerten. Daarnaast is ze tevens te gast in verschillende kamerorkesten.

Masterclasses volgde ze reeds bij Sébastien Giot, Sylvain Cremers, Jean-Louis Capezalli en tijdens het Aurora Fine Arts Festival 2017 bij Louise Pellerin.